Úvod

V Příjemkách u Chotěboře vyrábíme kozí sýry již 28 let

24. 7. 2020

Málokdo ví, a je to škoda, že součástí naší dceřiné společnosti ZS Vilémov, a.s. je také kozí farma v Příjemkách u Chotěboře. V dnešní moderní době je stále častější poptávka po zdravé stravě a sýry vyráběné v Příjemkách jsou opravdu to pravé J a velice chutné.

Účinky kozího mléka na zdraví jsou podloženy vědeckými studiemi. Mléko a výrobky z něj jsou lehce stravitelné a pozitivně působí na imunitní systém. Je také vhodnou náhradou za mléko kravské, obsahuje více zdraví prospěšných látek. Vhodné je pro léčbu kůže, atopického ekzému, astmatu, působí příznivě na žaludek a střeva.

Chovem koz se zabýváme od roku 1992. Na farmě máme kozy bílé krátkosrsté, naše národní plemeno. Nyní je zde kolem 120 dojných koz, 5 kozlů a dále pak mladé kozičky na obměnu stáda. V roce 2013 a 2018 v rámci Svazu chovatelů ČR byl chov našich koz vyhodnocen na prvním místě.

V chovu se používá přirozená plemenitba, kdy se umístí kozel k vybrané skupině koz, zpravidla to bývá v měsíci září. V lednu se začíná se zaprahováním a na konci února nastává nejnáročnější období. Během 1. týdne porodí většina koz, máme i 20 porodů denně. Rodí se většinou dvojčata a trojčata, ale ani čtyřčata nejsou nijak výjimečná.

Po prodeji kůzlat se rozjíždí výroba sýrů. Kozí mléko se zpracovává v mlékárně, která je součástí farmy a je pod stálým veterinárním dohledem.

Denně se nadojí cca 300 litrů mléka, z kterého se vyrobí přibližně 35 kg sýrů. V sortimentu sýrárny jsou přírodní sýry bez příchuti a s příchutí – pažitka, česnek, kapie, bazalka, oliva a koření. Dále pak kozí gouda, která si pro svoji kvalitu a výjimečnou chuť, získává stále větší oblibu. Sýry se vyrábí z pasterovaného kozího mléka, přidává se mlékárenská kultura a syřidlo. Po vysrážení se sýřenina zpracuje mechanicky na sýr, který se solí jedlou solí. Sýry se balí vakuově ve folii bez konzervantů a ochranné atmosféry. Výroba kozí goudy je odlišná. Po vysrážení se sýřenina vloží do tvořítek a ta se odváží do Mlékárny v Polné, kde se dále zpracuje. Sýr se zde solí v solné lázni, natírá sýrařským nátěrem, obrací se a zraje v zracím sklepě minimálně 3 měsíce.

Mlékárna Polná je jedním z hlavních odběratelů sýrů, v níž jako spolumajitel působí ing. Kvasnička, který byl u zrodu sýrárny, a s nímž spolupráce stále přetrvává. Dalším odběratelem je Biofarma DoRa s. r. o.

Sýry je také samozřejmě možné zakoupit přímo na farmě v Příjemkách, proto neváhejte a přijeďte ochutnat.